Print page PDF export MS-Word export
Poljoprivredni fakultet
Katedra za konzervisanje i vrenje
Naučna oblast (Frascati Manual)
Food and beverages
Kratak opis ekspertize
Hemijska analiza prehrambenih proizvoda, proizvodnja bezalkoholnih i alkoholnih pića, biljnih ekstrakata, inkapsulata bioaktivnih jedinjenja, razvoj novih prozvoda sa dodatom vrednošću, senzorna analiza istih
Ključne reči
Hrana, pivo, vino, funkcionalni proizvodi, imobilisane ćelije, inkapsulati, hemijska analiza
Realizovani i aktuelni projekti
Naziv projektaBroj projektaIzvor finansiranjaPeriod trajanja projekta
Novel encapsulation and enzyme technologies for designing of new biocatalysts and biologically active compounds targeting enhancement of food quality, safety and competitiveness, national project 46010Ministarstvo za prosvetu nauku i tehnološki razvoj, Republika Srbija, MPNTR2010-2015
Development and application of new and traditional technologies in the production of competitive food products with added value for the domestic and world markets – create wealth from the wealth of Serbia, national project 46001 MPNTR 2010 - 2015
Development of new food and nutritional products with medical mushrooms and herbs, national project 20049 MPNTR 2006-2010
Proizvodi višeg stepena prerade maline« u okviru nacionalnog programa: Biotehnologija i agroindustrija; BTN341001B Ministarstvo za prosvetu nauku i tehnološki razvoj, Republika Srbija, MPNTR2005-2007
Razvoj novih prehrambenih i dijetetskih proizvoda sa medicinskim gljivama i lekovitim biljem. 20049 Ministarstvo za prosvetu nauku i tehnološki razvoj, Republika Srbija, MPNTR2008-2010
„Razvoj mineralnih sorbenata na bazi bentonita i sepiolita za primenu u prehrambenoj industriji“ TD-7057BMinistarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije, 2005-2007.
„Geografski zaštićene voćne rakije i specijalne voćne rakije“ 341004 Program istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja, Nacionalni program biotehnologije i agroindustrije 2005-2007
Razvoj novih prehrambenih i dijetetskih proizvoda sa medicinskim gljivama i lekovitim biljem 20019 Program istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja, Tehnološki razvoj, 10. Biotehnika Nacionalni program biotehnika, 2008-2011.
„Uticaj sorte i uslova gajenja na sadržaj bioaktivnih komponenti jagodastog i koštičavog voća i dobijanje biološki vrednih proizvoda poboljšanim i novim tehnologijama“31093 Vlada republike Srbije, Ministarstvo prosvete i nauke2010-2015
Angažovanje na projektu “Razvoj tehnologije proizvodnje crvenog vina i dijetetskih proizcoda iz vina bogatih biološki aktivnim polifenolima sa kardioprotektivnim dejstvima31020Vlada republike Srbije, Ministarstvo prosvete i nauke2010-2015
Naziv projektaBroj projektaIzvor finansiranjaPeriod trajanja projekta
Advancing Research in Agricultural and Food Sciences at Faculty of Agriculture 316004 European Commission2013-
The application of innovative fundamental food-structure-property relationships to the design of foods for health, wellness and pleasureFA 1001 COST  2010-2014
Improving the enabling environment and public awareness for innovation in the South-East-European food sector through transnational collaboration  EU 2011-2014
Cold Chain Strategy for Serbia Final Assessment Report, International association of refrigerated warehaous, World food international organization USAID 2009
U.S. Agricultural Trade and Food Safety, A Multy-Regional Project  United States Department of State, Bureau of Educational and Cultural Affairs 2010
Primenjivi rezultati istraživanja
NazivOsnоvnе kаrаktеristikе Korisnik
Žestoko alkoholno piće, Slatki voćni liker od maline – INTRIGA Voćni liker Ulixes doo“Ethno Spirit” – Novi Sad, (2006)
Niskoalkoholno piće, BAHIA Del Sol - ORANGE with finest rum, Niskoalkoholno piće ”Beverage Co” doo – Beograd, (2008)
Žestoko alkoholno piće - gorki biljni liker od 54 vrste probranih aromatičnih biljaka i voća – BITTER 54 – BILJNI ŠTIT, Gorki biljni liker “TopSpirit” – Beograd, (2007),
Aromatizovano vino – Radmilovački vermet, Vermut Ogledno dobro Ramilovac – Radmilovac, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Radmile Vukičevića 3 - 5, Beograd, (2010),
Liker – Medena tajna Liker Ogledno dobro Ramilovac – Radmilovac, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Radmile Vukičevića 3 - 5, Beograd, (2010),
Rakija Šljivovica – MUČENICA, 2006Proizvodnja sljivove prepecenice vrhunskog kvaliteta firma Ulixes “Ethno Spirit” – Novi Sad, ugovor 26/166 od 23.11.2005 godine
Žestoko alkoholno piće, gorki biljni liker od 54 biljke – MISTIK, 2006 Proizvodnja gorkog likera vrhunskog kvaliteta firma Ulixes “Ethno Spirit” – Novi Sad, ugovor 26/166 od 23.11.2005 godine
Žestoko alkoholno piće, Slatki voćni liker od maline – INTRIGA, 2006 Proizvodnja vocnog likera vrhunskog kvaliteta firma Ulixes “Ethno Spirit” – Novi Sad, ugovor 26/166 od 23.11.2005 godine
Žestoko alkoholno piće – gorki biljni liker od 54 vrste probranih aromatičnih biljaka i voća – BITER 54-BILjNI ŠTIT,2007 Proizvodnja gorkog likera vrhunskog kvaliteta firma „Top spirit“ – Beograd, ugovor 16/636 od 18.09.2007 godine
Niskoalkoholno piće, BAHIA Del Sol – ORANGE with finest rum, 2007 Proizvodnja niskoalkoholnog pica vrhunskog kvaliteta firma „Beverage Co“-Beograd, ugovor od 01.05.2004
Niskoalkoholno piće, BAHIA Verde – Lime & Cactus with pure vodka, 2007 Proizvodnja niskoalkoholnog pica vrhunskog kvaliteta firma „Beverage Co“-Beograd, ugovor od 01.05.2004
Niskoalkoholno piće, BAHIA Blanca – LIMUN with finest rum, 2007 Proizvodnja niskoalkoholnog pica vrhunskog kvaliteta firma „Beverage Co“-Beograd, ugovor od 01.05.2004
Niskoalkoholno piće, BAHIA Caliente – RED MELON with pure vodka, 2007 Proizvodnja niskoalkoholnog pica vrhunskog kvaliteta firma „Beverage Co“-Beograd, ugovor od 01.05.2004
Žestoko alkoholno piće - Voćni liker od dunje INTRIGA, 2010 Proizvodnja vocnog likera od dunje vrhunskog kvaliteta firma „Top Spirit“ – Beograd, ugovor 16/636 0d 18.09.2007 godine
Aromatizovano vino-Radmilovački vermet, 2010 Proizvodnja aromatizovanog vina vrhunskog kvaliteta O.D. Radmilovac - Radmilovac, Univerzitet u Beogradu, poljoprivredni fakultet, Radmile Vukićević 3-5, Beograd, ugovor 16/636 od 18.09.2007 godine
Gorki biljni liker – Gorki liker, 2010 Proizvodnja gorkog likera vrhunskog kvaliteta O.D. Radmilovac - Radmilovac, Univerzitet u Beogradu, poljoprivredni fakultet, Radmile Vukićević 3-5, Beograd, ugovor 16/636 od 18.09.2007 godine
„Medena tajna-liker“ Proizvodnja slatkog likera vrhunskog kvaliteta O.D. Radmilovac - Radmilovac, Univerzitet u Beogradu, poljoprivredni fakultet, Radmile Vukićević 3-5, Beograd, ugovor 16/636 od 18.09.2007 godine
NazivOsnоvnе kаrаktеristikе Korisnik
Žestoko alkoholno piće, Slatki voćni liker od maline – INTRIGAVoćni liker Ulixes doo“Ethno Spirit” – Novi Sad, (2006)
Intelektualna svojina
NazivNosilacAutorRegistarski broj
Bitter 54 Szr Top SpiritDr Predrag Vukosavljević 57534
Doktorske teze urađene za potrebe privrede u okviru jedinice
ImePrezimeNaziv tezeGodina odbraneMentor
Aleksandar Petrović Uticaj načina primarne prerade grožđa i vinifikacije na sadržaj resveratrola u vinu2012 Prof. dr Slobodan Jović
Predrag Vukosavljević BISTRENJE SOKA MALINE PRIMENOM ULTRAFILTRACIJE I MIKROFILTRACIJE2006 Dr Branka Bukvić
Branko Popovic Uticaj stepena zrelosti plodova sorti sljive na hemijski sastav i senzorne karakteristike prepecenice2014 Prof Dr Ninoslav Nikicevic
Spisak osoblja u okviru jedinice
ImePrezimeNastavno / Naučno zvanje
Ida Leskošek Red.profesor
Viktor Nedović Red.profesor
Saša Despotović asistent
Steva Lević asistent
Radovan Đorđević Istraživač saradnik
MileVeljović Istraživač saradnik
Jasmina Rajić Istraživač saradnik
Predrag Vukosavljević Vanredni profesor
Dragana Paunović Docent
Ninoslav Nikicevic Redovni profesor
Snežana Stevanović Docent
Branislav Zlatković Redovni profesor
Tanja Petrović Docent

Captcha img Kliknite ovde za drugu sliku