Print page PDF export MS-Word export
Fakultet veterinarske medicine
Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla
Naučna oblast (Frascati Manual)
Veterinary science
Kratak opis ekspertize
Naučno istraživački rad na Katedri odvija se kroz istraživačke projekte koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i usmerena su u tri pravca: bezbednost namirnica animalnog porekla; unapredjenje tehnoloških postupaka u cilju dobijanja bezbednih proizvoda, sa svojstvima funkcionalne hrane i standardnog kvaliteta; optimizacija postupaka proizvodnje i unapredjenje kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mesa i mleka. Istraživanja u oblasti bezbednosti hrane obuhvataju ispitivanja izvora i puteva kontaminacije hrane animalnog porekla patogenim mikroorganizmima (Salmonella spp, Campylobacter spp, Listeria monocytogenes, Enterohemoragična Escherichia coli; Yersinia enterocolitica, Cronobacter spp. i Staphylococcus aureus) kao i uslove za njihovo razmnožavanje i eliminaciju iz hrane. Poseban segment predstavlja ispitivanje kontaminacije hrane životinjskog porekla hemijskim kontaminentima (rezidue antibiotika, histamin, mikotoksini) i ispitivanje antimikrobne rezistencije bakterija izolovanih iz hrane animalnog porekla kao i njihov potencijal u prenosu gena rezistencije na patogene mikroorganizme. Jedna od istraživačkih aktivnosti na Katedri je unapređenje tehnoloških postupaka koji treba da doprinesu proizvodnji hrane životinjskog porekla standardnih senzornih osobina, dobre nutritivne vrednosti sa karakteristikama funkcionalne hrane bezbedne za ishranu ljudi. U poslednjih pet godina posebna pažnja istraživača ove Katedre je usmerena na opis postupaka za proizvodnju i ispitivanje senzornih osobina, sastava i mikroflore tradicionalnih proizvoda od mesa i mleka u cilju zaštite geografskog porekla. Na Katedri se više od četrdeset godina izvode ispitivanja uticaja subkliničkih mastitisa na kvalitet i higijensku ispravnost mleka, kao i značaj uzročnika mastitisa za bezbednost mleka i proizvoda od mleka.
Ključne reči
Hrana animalnog porekla, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Campylobacter spp., Cronobacter spp., Trichinella spiralis, mikotoksini, rezidue antibiotika, antimikrobna rezistencija, funkcionalna hrana
Komercijalne usluge
U okviru kontinuirane edukacije održavaju se kursevi, predavanja, seminari, konsultacije, kao i drugi oblici unapređenja znanja i veština za doktore veterinarske medicine i druge stručnjake koji rade u oblasti higijene i tehnologije namirnica. Na Katedri se održavaju sledeći kursevi: HACCP - kreiranje, primena i provera sistema; Program sposobnosti čula, obuka i trening lica za senzornu analizu hrane; Poznavanje vrsta riba, ocena svežine i paraziti riba; Primena i ocena uslova dobrobiti životinja u klanici; Mikrobiološki kriterijumi za hranu i primena Pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima za hranu; Kriterijumi higijene u procesu proizvodnje mesa i proizvoda od mesa i uzorkovanje; Određivanje jedinice letalnosti (F vrednosti) postupaka toplotne obrade proizvoda od mesa.
Realizovani i aktuelni projekti
Naziv projektaBroj projektaIzvor finansiranjaPeriod trajanja projekta
Odabrane biološke opasnosti za bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošačaTR 31034Ministarstvo za prosvetu, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije2011-2015. godina
Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištuIII E.B. 46009Ministarstvo za prosvetu, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije2011-2015. godina
Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa gubitke i ekonomičnost proizvodnjeTR 31011Ministarstvo za prosvetu, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije2011-2015. godina
Optimizacija tehnoloških postupaka i zootehničkih resursa na farmama u cilju unapredjenja održivosti proizvodnje mleka.TR 31086Ministarstvo za prosvetu, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije2011-2015. godina
Razvoj tradicionalnih tehnologija proizvodnje fermentisanih suvih kobasica sa oznakom geografskog porekla u cilju dobijanja bezbednih proizvoda standardnog kvalitetaTR 31032Ministarstvo za prosvetu, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije2011-2015. godina
Istraživanje farmakoloških karakteristika antimikrobnih agenasa, uvođenje novih tehnoloških rešenja i alternativnih metoda profilakse s ciljem da se poboljša kontrola infektivnih oboljenja domaćih životinjaТР 031071Ministarstvo za prosvetu, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije2011-2015. godina
Razvoj novih proizvoda iz grupe fermentisanih kobasica i leskovačko roštilj meso.BTN. 351003.BMinistarstvo nauke i zaštite životne sredine2005-2008. godine
Optimizacija i standardizacija proizvodnje toplo dimljene ribe.BTN. 351011.BMinistarstvo nauke i zaštite životne sredine2005-2008. godine
Optimizacija i standardizacija autohtonih mlečnih proizvoda sa zaštitom oznake porekla.BTN 351002BMinistarstvo nauke i zaštite životne sredine2005-2008. godine
Razvoj održivih sistema stočarske proizvodnje u cilju dobijanja mleka i mesa sa osobinama funkcionalne hraneTR 20042Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine2008-2011. godine
Naziv projektaBroj projektaIzvor finansiranjaPeriod trajanja projekta
INDI-SHEEP TRADI-CHEESE – a research project under the SEE-ERA.NET Plus, Topic: Agro-Food, Subtopic: “Preservation of indigenous species and traditional food productsSEE-ERA.NET PlusEvropska unija2010-2012. godina
Primenjivi rezultati istraživanja
NazivOsnоvnе kаrаktеristikе Korisnik
Novi tehnološki postupak proizvodnje barenih kobasica kao funkcionalne hrane, funkcionalna barena kobasica »Bioparizer«,Barena kobasica sa smanjenim sadržajem masti i poboljšanim masnokiselinskim sastavom i obogaćena prebiotikom (inulin) i dijetnim vlaknima.Korisnik: Industrija mesa Big Bull Bačinci.
Novi tehnološki postupak proizvodnje jetrenih kobasica kao funkcionalne hrane, funkcionalna jetrena kobasica »Biopašteta«Jetrena kobasica sa smanjenim sadržajem masti obogaćena prebiotikom (inulin) i dijetnim vlaknimaNovi tehnološki postupak proizvodnje fermentisanih kobasica kao funkcionalne hrane, Funkcionalna fermentisana kobasica »Big-Probiotik«
Korisnik: Industrija mesa Big Bull Bačinci.Fermentisana kobasica sa dodatkom probiotika Lactobacillus casei LC 01.Korisnik: Industrija mesa Big Bull Bačinci.
Novi tehnološki postupak proizvodnje fermentisanih kobasica sa smanjenim sadržajem masti kao funkcionalne hrane, Funkcionalna fermentisana kobasica »Big-PrebiotikFermentisana kobasica sa smanjenim sadržajem masti obogaćena prebiotikom (inulin) i dijetnim vlaknima.Korisnik: Industrija mesa Big Bull Bačinci.
Standardizovani tradicionalni tehnološki postupak proizvodnje, bezbednost i kvalitet suve fermentisane kobasice lemeški kulenStandardizacija proizvodnje i definisanje hemijskog sastava, senzornih osobina i mikrobiote Lemeškog kulena"Udruženje proizvodjača "Lemeškog kulena" iz Svetozara Miletica.
Bitno poboljšani postojeći proizvod i tehnologija (M84) Meso brojlera obogaćeno selenom, GAIA selensko pile.Tehničko rešenje odnosi se na ishranu brojlera sa povećanom količinom selena (dodatog u smeše za ishranu) i na mogućnost povećanja sadržaja selena u mesu i organima brojlera (grudi, batak sa karabatakom). Na taj način meso brojlera ima količine selena koje su veće od uobičajenih što ovaj proizvod svrstava u grupu funkcionalne hraneNaručilac ispitivanja bili su Holding MagnaVita Novi Sad i Levikon d.o.o Počekovina a korisnik ovih proizvoda bila je firma Holding MagnaVita Novi Sad
NazivOsnоvnе kаrаktеristikе Korisnik
Radovi objavljeni u domaćim i međunarodnim časopisima.  
Intelektualna svojina
NazivNosilacAutorRegistarski broj
Elaborat za ustavljenje oznake geografskog porekla VRŠAČKA ŠUNKAOznakom geografskog porekla zaštićeni proizvod pod nazivom Vršačka šunka, elaborat je rađen na zahtev korisnika, odnosno za potrebe Udruženja odgajivača svinja i prerađivača svinjskog mesa Vršačka šunka iz Vršca. Proizvod je zaštićen u Zavodu za intelektuBaltić Ž. Milan, Karabasil Neđeljko, Marković Radmila, Dokmanović Marija, Andrić Brankica, Rajković Zoran, Andrić Marko67
Grana primene (prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti, Službeni glasnik RS, br. 54/10)
Veterinarska delatnost
Doktorske teze urađene za potrebe privrede u okviru jedinice
ImePrezimeNaziv tezeGodina odbraneMentor
MladenRašetaUčestalost nalaza Salmonella spp. na trupovima brojlera i njihov značaj za bezbednost hrane2014dr Olivera Bunčić, redovni profesor
MarijaStojanovićIzolacija i karakterizacija Cronobacter sakazakii iz formula za odojčad i iz biljnih čajeva2014dr Vera Katić, redovni profesor
MiraRakić MartinezIspitivanje mehanizama rezistencije i moguće unakrsne rezistencije L.monocytogenes nakon adaptacije na različita antimikrobna sredstva2014dr Vera Katić, redovni profesor
NatašaRajić SavićFenotipske i genotipske karakteristike koagulaza pozitivnih stafilokoka izolovanih iz vimena krava2014dr Vera Katić, redovni profesor
SlavenGrbićUporedno ispitivanje odabranih parametara kvaliteta marinirane skuše pakovane u vakuumu i modifikovanoj atmosferi2014dr Milan Baltić, redovni profesor
TatjanaBaltićIspitivanje uticaja mariniranja na rast Salmonella vrsta u mesu brojlera,2014dr Milan Baltić, redovni profesor
JelenaĐurićIspitivanje parametara higijene od značaja za bezbednost hrane u domaćinstvima2014dr Milan Baltić, redovni profesor
RašaMilanovIspitivanje sadržaja teških metala i metaloida u tkivima rečne ribe kao pokazatelja bezbednosti ribe i zagađenja životne sredine2014dr Milan Baltić, redovni profesor
JelenaIvanovićIspitivanje uticaja različitih načina pakovanja na rast Yersinia enterocolitica u mesu svinja2014dr Milan Baltić, redovni profesor
JasnaLončinaIspitivanje uticaja različitih načina pakovanja na rast Salmonella vrsta u mlevenom mesu.2014dr Milan Baltić, redovni profesor
SrđanPantićUticaj konjugovane linolne kiseline na proizvodne rezultate, kvalitet mesa i proizvoda od mesa svinja u tovu.2014dr Milan Baltić, redovni profesor
ZoranPetrovićProcena biomonitorskog potencijala zeca (Lepus europaeus) na osnovu akumulacije teških metala u tkivima.2013dr Vlado Teodorović, redovni profesor
RadivojPetronijevićIspitivanje mogućnosti primene novih metoda za kontrolu upotrebe prirodnih i veštačkih boja kod proizvoda od mesa2013dr Ilija Vuković, redovni profesor
JelenaКuzmanovićIspitivanje činilaca od značaja za rast različitih sojeva Listeria monocytogenes u filetima hladno dimljene pastrmke2013dr Milan Baltić, redovni profesor
КazimirMatovićUtvrđivanje prisustva spora Clostridium botulinum u uzorcima meda i medonosnih pčela.2013dr Milan Baltić, redovni profesor
BrankicaLakićevićPrimena klasičnih, molekularno bioloških i imunoenzimskih metoda u izolaciji, detekciji i karakterizaciji bakterija iz roda listeria2012dr Olivera Bunčić, redovni profesor
JelenaAleksićIspitivanje mogućnosti primene imunokastracije u cilju sprečavanja mane polnog mirisa mesa nerastova.2012dr Milan Baltić, redovni profesor
MarijaDokmanovićUporedna analiza zavisnosti između odabranih parametara stresa i kvaliteta mesa svinja2012dr Milan Baltić, redovni profesor
SrđanJovanovićUporedna analiza mesnatosti trupova i odabranih parametara kvaliteta mesa farmskih i svinja iz otkupa2011dr Milan Baltić, redovni profesor
BrankoVelebitIspitivanje ekspresije gena za citotoksin Escherichia coli O157:H7 u namirnicama animalnog porekla2010dr Vlado Teodorović, redovni profesor
NatašaKilibardaUporedno ispitivanje odabranih parametara kvaliteta u toku skladištenja hladno dimljene pastrmke pakovane u vakuumu i modifikovanoj atmosferi.2010dr Milan Baltić, redovni profesor
DraganVasilevIspitivanje činilaca od značaja za bezbednost i kvalitet fermentisanih kobasica proizvedenih kao funkcionalna hrana2010dr Ilija Vuković, redovni profesor
MirjanaDimitrijevićIspitivanje puteva kontaminacije i preživljavanja različitih sojeva Listeria monocytogenes u dimljenom mesu riba2007dr Vlado Teodorović, redovni profesor
SnežanaBulajićMogućnost primene enterokoka u proizvodnji sireva i njihov potencijal u prenošenju gena rezistencije2007dr Zora Mijačević, redovni profesor
RadivojeAndjelkovićUticaj odabranih organskih kiselina na miris ribe izazvan geosominom2007dr Milan Baltić, redovni profesor
JelenaPetrovićAnaliza prisustva rezidua i termofilnih kampilobakterija u mesu posle primene fluorohinolona u lečenju brojlera2006dr Milan Baltić, redovni profesor
NedjeljkoKarabasilPutevi kontaminacije trupova svinja u klanici salmonelama i njihovo ponašanje u mesu.2006dr Milan Baltić, redovni profesor
OlgicaCerićIspitivanje činilaca od značaja za prisustvo arsena i teških metala u tkivima puževa.2006dr Milan Baltić, redovni profesor
JelenaPetkovićAnaliza rizika prisustva Campylobacter jejuni u lancu proizvodnje živinskog mesa.2013dr Olivera Bunčić, redovni profesor
JelenaBabićUporedno ispitivanje odabranih parametara kvaliteta u toku skladištenja odrezaka šarana pakovanih u vakuumu i modifikovanoj atmosferi2013dr Mirjana Dimitrijević, docent
NatašaGlamočlijaComparative analysis of carcass meatiness and selected meat quality parameters of broilers.2013dr Milan Baltić, redovni profesor
RadoslavaSavić RadovanovićProcena rizka od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima2015dr Vera Katić, redovni profesor
Spisak osoblja u okviru jedinice
ImePrezimeNastavno / Naučno zvanje
VeraKatićredovni profesor
VladoTeodorovićredovni profesor
MirjanaDimitrijevićvanredni profesor
NedjeljkoKarabasilvanredni profesor
SnežanaBulajićvanredni profesor
DraganVasilevdocent
RadoslavaSavić Radovanovićasistent
NikolaČobanovićasistent
NevenaIlićasistent
TijanaLedinaasistent

Captcha img Kliknite ovde za drugu sliku