Print page PDF export MS-Word export
Hemijski fakultet
Katedra za Analitičku hemiju Projekat 172017
Naučna oblast (Frascati Manual)
Analytical chemistry
Food and beverages
Kratak opis ekspertize
U poslednjem projektnom periodu akcenat projekta je stavljen na primenu savremenih analitičkih postupaka za procenu autentičnosti srpske hrane. Akcenat je na ispitivanju srpskog meda i pčelinjih proizvoda, srpskih vina i graožđa, bobičastog voća i povrća. Već četiri godine ispituju se različiti uzorci sa ciljem da se da pečat botainičkog i geografskog porekla srpske hrane a sve u cilju brendiranja iste.
Ključne reči
Savremeni anilitički postupci, polifenolni profil, geografsko poreklo, med i pčelinji proizvodi, grožđe i vino, bobičasto voće, začinske paprike
Komercijalne usluge
Za sada nema. Ideja je akreditacija laboratorije kod ATS-a radi dobijanja statusa referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede. Naša laboratorija je jedinstvena ne samo u Srbiji već na širem delu Evrope.
Realizovani i aktuelni projekti
Naziv projektaBroj projektaIzvor finansiranjaPeriod trajanja projekta
Korelacija trukture i osobina prirodnih i sintetičkih molekula i njihovi kompleksi sa metalima ON172017 MNTR 2010-2015
Sinteza, analiza i aktivnost novih organskih liganada i kompleksa sa d-metalima ON142062 MNTR 2005-2010
Razvoj analitičkih postupaka za utvrđivanje autentičnosti srpskog meda 451-03-2372-IP TIP1/107 MNTR 2013-2014
Razvoj analitičkih postupaka za utvrđivanje autentičnosti srpskog vina 451-03-2802-IP TIP1/78MNTR 2014-2015
Naziv projektaBroj projektaIzvor finansiranjaPeriod trajanja projekta
RegPot: FP7 project FCUB-ERA 256716 (Reinforcement of the Faculty of Chemistry, University of Belgrade, towards becoming a centre of excellence in the region of WB for molecular biotechnology and food research)  EU 2010-2103
Određivanje odabranih fitohemikalija u hrani 451-03-3095/2014-09/14 Bilaterala Srbija Slovenija 2014-20015
Grana primene (prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti, Službeni glasnik RS, br. 54/10)
Visoko obrazovanje
Akreditovane laboratorije
NazivKontakt osoba
U fazi smo akreditacije laboratorije za ispitivanje autentičnosti hrane. Prof. Živoslav Tešić
Doktorske teze urađene za potrebe privrede u okviru jedinice
ImePrezimeNaziv tezeGodina odbraneMentor
Petar Ristivojević Određivanje hemijskog sastava, antioksidativnih i antimikrobnih svojstava propolisa topola tipa iz različitih regioma Srbije2014 Prof. Dusanka Milojković-Opsenica
Filip Andrić Određivanje podeonih koeficijenata i solvatcionih parametra malih organskih molekula primenom tankoslojne hromatografije2014 Prof. Dusanka Milojković-Opsenica
Ivanka Ivanović Sinteza, karakterizacija i citotoksična aktivnost rutenijum(II)-arenskih kompleksa sa piridinskim derivatima 2014 Prof. Živoslav Tešić i prof. Sanja Grgurić-Šipka
Sandra Šegan Korelacija structure i retencije steroidnih tetroksana primenom tankoslojne hromatogafije i multivarijantnih hemometrijskih metoda 2013 Prof. Dusanka Milojković-Opsenica
Jelena Trifković Određivanje kvantitativnog odnosa structure i retencije arilpiperazina primenom tečne hromatografije i multivarijantnih hemometrijskih metoda 2013 Prof. Dusanka Milojković-Opsenica
Dragana Dabić Utvrđivanje veze između strukture i retencije oksotiazolidina primenom multivarijantne analize2013 Prof. Živoslav Tešić
Maja Natić Hemometrijski pristup proučavanju retencionog ponašanja diastereomernih 2-alkiliden-4-oksotiazolidina 2008 Prof. Živoslav Tešić
JadrankaOdović Ispitivanje lipofilnosti ACE inhibitora metodama tečne hromatografije 2007 Prof. Živoslav Tešić
Spisak osoblja u okviru jedinice
ImePrezimeNastavno / Naučno zvanje
Živolsav Tešić profesor
Dušanka Milojković-Opsenicaprofesor
Rada Baošić v.profespr
Maja Natić docent
Jelena Trifković docent
Aleksaandra Radoicić asistent
Petar Ristivojević istraživač
Aleksandra Kosovic Istraživač pripravnik
Dragana Naučni saradnik Dabić Naučni saradnik
Ivanka Ivanović istraživač
TomislavTosti istraživač
Nikola Stevanović asistent

Captcha img Kliknite ovde za drugu sliku